Να πάρω tablet στο παιδί μου;

Τα τελευταία χρόνια, η χρήση των tablets έχει γιγαντωθεί. Στο Ηνωμένο Βασίλειο για παράδειγμα, οι οικογένειες που διαθέτουν tablet ή κινητό τηλέφωνο με οθόνη αφής έχει ανέλθει από 7% το 2011 σε 71% το 2014. Ως εκ τούτου δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα μικρά παιδιά είναι τόσο εξοικειωμένα με τις οθόνες αφής. Είναι όμως αυτό καλό ή κακό;

Οι συγγραφείς πρόσφατης μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Frontiers in Psychology υποστήριξαν ότι η ενασχόληση των μικρών παιδιών με τα tablets και τα κινητά τηλέφωνα ενδέχεται να συμβάλλει στην ανάπτυξη της λεγόμενης «λεπτής κινητικότητας» των νηπίων. Λεπτές κινητικές δεξιότητες είναι ο συντονισμός των μικρών μυϊκών κινήσεων, οι οποίες απαντώνται επί παραδείγματι στα δάκτυλα, συνήθως σε συντονισμό με τα μάτια.

Πολλοί είναι ωστόσο εκείνοι που εκφράζουν ανησυχίες πως η χρήση της οθόνης από μικρή ηλικία μπορεί να καθυστερήσει τη γνωστική ανάπτυξη των παιδιών. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, για παράδειγμα, συμβουλεύει τα παιδιά να μην εκτίθενται στις οθόνες, πριν από την ηλικία των δύο ετών, οδηγία που έχει βρει πρόσφορο έδαφος και σε άλλες χώρες. Πόσο κοντά στην πραγματικότητα είναι όμως αυτή η οδηγία;

Ο Tim J. Smith από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν μία online μελέτη σε 715 βρετανικά νοικοκυριά και διαπίστωσαν ότι το 51,22% των μωρών 6-11 μηνών και το 92,05% των νηπίων 19-36 μηνών χρησιμοποιούν καθημερινά οθόνες αφής. Η έρευνα περιελάμβανε, επίσης, ερωτήσεις σχετικές με την ανάπτυξη των παιδιών και τις κινητικές τους δεξιότητες, αλλά και τη γλωσσική τους ανάπτυξη. Κι ενώ οι ερευνητές δεν βρήκαν κάποια ιδιαίτερη σχέση μεταξύ της χρήσης των touch screens και της γλωσσικής ανάπτυξης των παιδιών, στα νήπια 19-36 μηνών η χρήση του tablet συσχετίστηκε θετικά με την ικανότητά τους να ενώνουν τουβλάκια, που θεωρείται ένδειξη κινητικού ελέγχου των παιδιών.

Aκόμη, δεν έχει διευκρινιστεί αν η χρήση του tablet ενισχύει τη «λεπτή κινητικότητα» των νηπίων ή αν τα παιδιά που έχουν ανεπτυγμένες κινητικές δεξιότητες χρησιμοποιούν νωρίτερα αυτές τις συσκευές. Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να εξεταστεί η φύση αυτής της σχέσης. Το μόνο βέβαιο είναι πως η νέα γενιά παιδιών προσαρμόζεται ταχύτατα στη νέα τεχνολογία.

Πηγή: stogiatro.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πότε έκλεισε το παλιό κατάστημα της οικογένειας Φυντανίδη πριν τη μεταφορά του στην πλατεία της Ροδοπολης;

Περιηγηση τρουφας στα Ανω Πορροια

Η ΓΑΙΑΟΣΕ θέλει να διαχειριστεί το άχρηστο τροχαίο υλικό, την αναμένουμε και Ροδόπολη ;