Κέντρο Υγείας Ροδόπολης



Μεγάλος ντόρος γίνεται, εδώ και καιρό είναι η αλήθεια, σχετικά με το παρόν και το μέλλον του Κέντρου Υγείας Ροδόπολης. Τελευταία αφορμή για συζήτηση, αποτελεί η απομάκρυνση του ασθενοφόρου από το Κέντρο Υγείας, για να πάει στο Κέντρο Ε.Κ.Α.Β. στην Κοίμηση... ένα Κέντρο, το οποίο δεν λειτουργεί ακόμη και που ενδέχεται να φιλοξενηθεί κάπου αλλού -αλλά, παρόλ'αυτά, ήταν μια πολύ βολική δικαιολογία για να συνεχιστεί η υποβάθμιση του ακριτικού Κέντρου Υγείας.
Αλλά, ας δούμε τα πράγματα από την αρχή...
Το Κέντρο Υγείας Ροδόπολης, ιδρύθηκε το 1986, με απόφαση του τότε Υπουργού Υγείας, Γιώργου Γεννηματά, στο πλαίσιο της ίδρυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.), μετά από ισχυρές πιέσεις τοπικών πολιτικών παραγόντων (112/18.03.1986 Φ.Ε.Κ.) και προκειμένου να υπάρχει κάλυψη πρωτοβάθμιας φροντίδας για τα περίπου είκοσι χωριά της ευρύτερης περιοχής.
Αν και στην αρχή υπήρξαν αντιδράσεις, κυρίως λόγω τοπικιστικών αγκυλώσεων και λιγότερο λόγω κομματικών σκοπιμοτήτων, στο πέρασμα του χρόνου, το Κέντρο Υγείας Ροδόπολης κατάφερε να καταξιωθεί στη συνείδηση του απλού κόσμου, ως μια πολύ σημαντική μονάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας.
Όμως, η Ιστορία έδειξε ότι το Ε.Σ.Υ. δεν εξελίχθηκε όπως ήταν το σχέδιο του Γεννηματά και, δυστυχώς,το Κέντρο Υγείας Ροδόπολης δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση αυτού του κανόνα.
Αν και η κτιριακή υποδομή παραπέμπει σε δομή υγείας αστικού τύπου, τα σημάδια της φθοράς δεν άργησαν να έρθουν και στη Ροδόπολη.
Κατά διαστήματα, δεν λειτουργούσε το ακτινολογικό (ευτυχώς, τώρα φαίνεται ότι λειτουγεί κανονικά...), πολλές ειδικότητες λείπουν (όποιος δει το Φ.Ε.Κ. ίδρυσης του Κ.Υ. Ροδόπολης, θα καταλάβει...), σε πολλές περιπτώσεις οι ασθενείς πήγαιναν -με δική τους ευθύνη- στο Νοσοκομείο του Κιλκίς (κυρίως λόγω μικρότερης απόστασης από αυτό των Σερρών), ενώ και ένα σύγχρονο ασθενοφόρο, που έγινε δωρεά από ιδιώτη προς το Κέντρο Υγείας Ροδόπολης, κατέληξε -κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες- στο Νοσοκομείο Σερρών.
Όμως, παρά την σταδιακή πτώση, η λειτουργία του Κέντρου Υγείας Ροδόπολης, φαίνεται πως είχε βρει έναν ρυθμό, ικανοποιητικού συντονισμού με τα γύρω Αγροτικά Ιατρεία και ικανοποιητικής παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες-ασθενείς.
Μέχρι να φτάσουμε στην "αρχή του κακού", που δεν ήταν άλλη από την απόφαση για οριστική απομάκρυνση των παιδιάτρων από το Κέντρο Υγείας Ροδόπολης, το 2011...
Οι γονείς κινητοποιήθηκαν, οι τοπικοί αρμόδιοι έθεσαν το θέμα στους θεματικώς αρμοδίους και βρέθηκε μια -ο Θεός να την κάνει...- συμβιβαστική λύση, με την περιστασιακή παρουσία ενός παιδιάτρου!
Τότε, το 2011, με τη νέα δημοτική δομή να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία και τη Ροδόπολη να υπάγεται στον Δήμο Σιντικής, με έδρα το Σιδηρόκαστρο (όπου κι εκεί υπάρχει Κέντρο Υγείας...), με την "τρόικα" να έχει εγκατασταθεί στην Αθήνα και να (περι)ορίζει τη λειτουργία του Ελληνικού Κράτους, τότε λοιπόν, άρχισαν να υποπτεύονται οι ενεργοί πολίτες της Ροδόπολης και της ευρύτερης περιοχής, ότι ενδεχομένως να διακυβεύονται περισσότερα από μια απλή υπολειτουργία του Κέντρου Υγείας Ροδόπολης.
Η "σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι" δεν είναι άλλη από την αδικαιολόγητη απομάκρυνση του ασθενοφόρου του Κέντρου Υγείας Ροδόπολης, προς ένα Κέντρο Ε.Κ.Α.Β., το οποίο όχι μόνο δεν λειτουργεί (τουλάχιστον, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές...), αλλά δεν έχει ούτε οριστικοποιηθεί το πού θα πάει!
Κι αν στην αρχή η Βυρώνεια, η οποία είχε ακουστεί ως προορισμός του Κέντρου Ε.Κ.Α.Β., δεν φάνταζε τόσο μακριά για τον κάτοικο της ...Καστανούσας, είναι σίγουρο ότι η Κοίμηση δεν φαντάζει και τόσο κοντά!
Και είναι ακόμη πιο σίγουρο, ότι οι περισσότεροι κάτοικοι της Δημοτικής Ενότητας Κερκίνης δεν θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι, αν τελικώς το Κέντρο Ε.Κ.Α.Β. γίνει δίπλα στη γέφυρα του Στρυμώνα.
Όχι εξαιτίας ενός άκρατου τοπικισμού, αλλά για καθαρά πρακτικούς λόγους, που τους καταλαβαίνει όποιος έχει στοιχειώδη γνώση του χάρτη της περιοχής.
Αλλά και για πολιτικούς λόγους! Γιατί, ας μην ξεχνάμε, ΟΛΟΙ οι υποψήφιοι δήμαρχοι, στις προεκλογικές τους ομιλίες στη Ροδόπολη είχαν ΔΕΣΜΕΥΘΕΙ ότι το Κέντρο Υγείας Ροδόπολης, όχι μόνο δεν θα κλείσει, αλλά ούτε καν θα υποβαθμιστεί!
Και τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι εύλογα:
-Ποιοι, με ποιο σκεπτικό και με ποια πολιτική νομιμοποίηση, αποφάσισαν να προτείνουν τη δημιουργία του Κέντρου Ε.Κ.Α.Β. στην Κοίμηση;
-Ποιοι, με ποιο σκεπτικό και με ποια πολιτική νομιμοποίηση, αποφάσισαν να (αντι)προτείνουν τη δημιουργία του Κέντρου Ε.Κ.Α.Β. δίπλα στην γέφυρα του ποταμού Στρυμώνα;
-Ποιοι θα αναλάβουν την ευθύνη, αν συμβεί το απευκταίο και χαθεί μια ανθρώπινη ζωή, εξαιτίας της απομάκρυνσης του ασθενοφόρου από το Κέντρο Υγείας Ροδόπολης, για να μεταφερθεί σε ένα Κέντρο Ε.Κ.Α.Β., που ακόμη δεν υπάρχει;!
Όλα τα παραπάνω, αποτελούν μια συνοπτική περιγραφή της κατάστασης που υπάρχει σήμερα, μιας κατάστασης που γνωρίζουν όσοι θέλουν να έχουν επαφή με την κοινωνία και την πραγματικότητα.
Όμως, η περιγραφή του προβλήματος δεν αρκεί.
Όπως δεν αρκεί ούτε ο καταλογισμός ευθυνών (πολιτικών, ποινικών ή άλλων) σε αυτούς που είτε ολιγωρούν είτε (εξ)υπηρετούν άλλα συμφέροντα και αντιστρατεύονται την καλή λειτουργία του Κέντρου Υγείας Ροδόπολης.
Στο πλαίσιο, λοιπόν, ενός εποικοδομητικού, δημόσιου διαλόγου, δεν μπορούμε να μένουμε στις καταγγελίες και οφείλουμε να καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες οφείλουν να είναι ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες, αλλά -το κυριότερο- να μπορούν να είναι αποτελεσματικές, εφόσον υλοποιηθούν.
Οι προτάσεις του φορέα πολιτών, ως συμπεράσματα μετά από πολλές και ιδιαίτερες συζητήσεις εκπροσώπων μας με κατοίκους της περιοχής και εκπροσώπους πολιτικών και κρατικών φορέων είναι οι εξής:
Να κινηθεί η διαδικασία, ώστε το Κέντρο Υγείας Ροδόπολης να παύσει να υπάγεται στο Νοσοκομείο Σερρών, αλλά να υπαχθεί -διοικητικά- στο Νοσοκομείο Κιλκίς, με το εξής σκεπτικό:
α. Η απόσταση Ροδόπολη-Σέρρες είναι σημαντικά μεγαλύτερη από την αντίστοιχη απόσταση Ροδόπολη-Κιλκίς, με αποτέλεσμα η μετακίνηση στις Σέρρες να απαιτεί μεγαλύτερη δαπάνη χρόνου και καυσίμων. Έτσι, αφενός ο ασθενής θα αργήσει να πάει στο νοσοκομείο, αφετέρου ο οδηγός και ο συνοδός γιατρός θα αργήσουν να επιστρέψουν στην θέση τους.
β. Η διαδρομή Ροδόπολη-Σέρρες είναι κατά πολύ χειρότερη από την αντίστοιχη διαδρομή Ροδόπολη-Κιλκίς, καθώς ο δρόμος διέρχεται από κατοικημένες περιοχές, έχιε παρακάμψεις λόγω των έργων στον αξονα του Προμαχώνα και, τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, το οδόστρωμα είναι σε άθλια κατάσταση, γεμάτο τρύπες, σε τέτοιο βαθμό, ώστε σε ορισμένα σημεία μοιάζει να είναι βομβαρδισμένο!
γ. Αν ένα περιστατικό είναι ιδιαιτέρως σοβαρό και χρήζει αντιμετώπισης στη Θεσσαλονίκη, η απόσταση Σέρρες-Θεσσαλονίκη είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη απόσταση Κιλκίς-Θεσσαλονίκη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται...
Αυτή η πρόταση είναι υλοποιήσιμη, από τη στιγμή που έχει εισαχθεί η έννοια της Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.ΠΕ.) και τα όρια των νομών (σημερινές περιφερειακές ενότητες) μπορεί να θεωρηθεί ότι έχουν τύποις καταργηθεί.
Στην προσπάθεια αυτή, είναι βέβαιο ότι θα σημειωθούν αντιδράσεις, ιδίως από αυτούς που εξακολουθούν να βλέπουν την ευρύτερη περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Κερκίνης, ως μια περιθωριακή περιοχή, αλλά επιθυμούν να καρπώνονται όλα τα οφέλη από την υπαγωγή του Κέντρου Υγείας Ροδόπολης στο Νοσοκομείο Σερρών. Όμως, όλοι θα πρέπει να καταλάβουν, ότι δεν είμαστε πολίτες Β' Κατηγορίας... και εδώ έρχεται η δεύτερη πρότασή μας.
Να συγκληθεί ΑΜΕΣΑ ένα συμβούλιο, παρουσία ΟΛΩΝ των Προέδρων των Κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Κερκίνης, ώστε να γίνει αντιληπτό το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση.
Η υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας Ροδόπολης δεν μπορεί να είναι υπόθεση ενός χωριού...
Και το ενδεχόμενο κλείσιμο του Κέντρου Υγείας Ροδόπολης είναι ένα σενάριο που πρέπει να προληφθεί εγκαίρως, ώστε να αποφευχθεί οριστικά.










Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περιηγηση τρουφας στα Ανω Πορροια

Πότε έκλεισε το παλιό κατάστημα της οικογένειας Φυντανίδη πριν τη μεταφορά του στην πλατεία της Ροδοπολης;

Η ΓΑΙΑΟΣΕ θέλει να διαχειριστεί το άχρηστο τροχαίο υλικό, την αναμένουμε και Ροδόπολη ;