Συνεντευξη Μαριας Ιωαννιδου,υποψηφιας Δημαρχου Σιντικης ( Λαικη Συσπειρωση)




Σημερα στο Rodopolisblog φιλοξενουμε την συνεντευξη της κυριας Μαριας Ιωαννιδου,υποψηφιας Δημαρχου Σιντικης με την Λαικη Συσπειρωση Δημου Σιντικης.

Η κυρια Ιωαννιδου θα μας απαντησει σε 4 κοινες ερωτησεις με τους υπολοιπους υποψηφιους δημαρχους οι οποιες αφορουν τον Δημο μας.



  1. Δημοτικό Σχολείο Ροδόπολης. Ένα θέμα δυστυχώς με ιστορικό και το λέμε αυτό γιατί κρατάει στο χρόνο χωρίς να βλέπουμε πρόοδο. Πριν λίγα χρόνια είχαν γίνει κάποιες ανακοινώσεις που δεν οδήγησαν σε τελική δρομολόγηση του έργου. Είναι στις προτεραιότητές σας; Ποιες οι ευθύνες για το ότι βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο; Ποιες ενέργειες θα κάνετε σχετικά;

Κατ΄ αρχήν για όλα τα σχολικά κτίρια  οφείλει η δημοτική αρχή να πραγματοποιήσει ελέγχους στατικότητας. Πολύ περισσότερο για  Σχολικά κτίρια  όπως το σχολείο της Ροδόπολης που έχει πολύ μεγάλη ηλικία και έχει χτιστεί χωρίς τις υποχρεώσεις που προβλέπουν οι τελευταίοι αντισεισμικοί κανονισμοί. Σε πρόσφατη περιοδεία μας στη Ροδόπολη, επισκεφτήκαμε το σχολείο και παρατηρήσαμε πως έχει κοινό προαύλιο με την εκκλησία και με το ΕΠΑΛ. Απαράδεκτο! Οι τουαλέτες του είναι εξωτερικές. Πρέπει άμεσα να γίνει έλεγχος στατικότητας του κτιρίου.Να ανεγερθεί νέο σχολείο. Είναι αναγκαίο να βρεθούν και να διατεθούν κονδύλια, να γίνουν απαλλοτριώσεις και να χαρακτηριστεί ο χώρος. Να ασκηθεί κάθε είδους πίεση στην Κυβέρνηση και την Περιφέρεια να χρηματοδοτήσουν τον Δήμο γι’ αυτόν τον σκοπό.

Η Λαϊκή Συσπείρωση επίμονα θέτει το ζήτημα του αναπροσανατολισμού των προτεραιοτήτων του Δήμου στην κάλυψη της ανάγκης της σχολικής στέγης. Η σημερινή Δημοτική Αρχή όσο και προηγούμενες, καθώς και η αντιπολίτευση, δεν επικεντρώνουν στο κύριο, δεν έχουν διεκδικητική στάση. Στην καλύτερη περίπτωση ασχολούνται με επί μέρους επισκευές και αυτές όχι σε όλα τα σχολικά κτίρια, όχι στο βαθμό που είναι αναγκαίο.  

Σήμερα απαιτούνται έργα για την επιδιόρθωση και τη συντήρηση όλων των σχολικών κτιρίων και αιθουσών σε όλα τα χωριά της ευθύνης του Δήμου. Είναι αναγκαία η οικοδόμηση νέων, αξιοπρεπών, λειτουργικών και ασφαλών σχολικών εγκαταστάσεων, από βρεφονηπιακούς σταθμούς μέχρι λύκεια, σχολές μαθητείας και κατάρτησης, εστίες στέγασης, λέσχες επισιτισμού, που να καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες. Είναι η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης.



  1. Η περιοχή μας είναι και τουριστική περιοχή εκτός των άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων. Ο Δήμος θεωρείτε βοηθάει σε αυτή τη κατεύθυνση; Τι μπορεί να γίνει παραπάνω;

Πρέπει πρώτα να δώσουμε μικρές ανάσες ξεκούρασης στην καθημερινότητα των κατοίκων. Εάν μπορούν οι δημότες μας να απολαμβάνουν αυτόν τον ποικίλο τουριστικό πλούτο της Σιντικής, τότε μπορεί να βελτιωθεί και η περαιτέρω αξιοποίησή του με επισκέπτες από την υπόλοιπη Ελλάδα και το Εξωτερικό.
Αυτό που βλέπουμε ως πραγματικότητα είναι πως οι περισσότεροι κάτοικοι των χωριών δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν διακοπές, τουρισμό και αναψυχή. Στην πλειοψηφία τους δεν έχουν τέτοια δυνατότητα, ούτε για μια ημέρα.
 Η όποια τουριστική  ανάπτυξη γίνει από μεγαλοεπιχειρηματίες  μέσω προγραμμάτων δεν θα φέρει  καμία αύξηση των μισθών, ούτε την επαναφορά εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στον Τουρισμό και τον επισιτισμό που αφαιρέθηκαν βίαια. Οι μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να φυτοζωούν ή να κλείνουν κάτω από την πίεση του ανταγωνισμού, της φορολογίας και των χαρατσιών. Οι εργαζόμενοι, στον κλάδο, θα εξακολουθούν να εργάζονται εποχιακά, με ελαστικές μορφές απασχόλησης, ανασφάλιστοι ή κάνοντας το πρόγραμμα μαθητείας χωρίς αμοιβή, ενώ η λαϊκή οικογένεια αδυνατεί να κάνει διακοπές έστω και για λίγες μέρες.

Εμείς βλέπουμε την ανάδειξη του φυσικού πλούτου, των ιστορικών μνημείων, των θρησκευτικών μονών, των εναλλακτικών αθλητικών δραστηριοτήτων (όπως πχ. ιππασίας, κωπηλασίας, αναρρίχησης, ποδηλασίας, ορειβασίας κοκ)  της περιοχής με γνώμονα τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων, των αγροτοκτηνοτρόφων, των μικροεπαγγελματιών, των εργατών. Θέλουμε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να έχουν τη δυνατότητα να μπορούν να επισκέπτονται τα λουτρά του Σιδηροκάστρου, το χαμάμ του Αγκίστρου, να μπορούν τα Σαββατοκύριακα να απολαμβάνουν το κάλλος της λίμνης Κερκίνης και των γραφικών παραδοσιακών χωριών με τα τρεχούμενα νερά και αιωνόβια πλατάνια. Θέλουμε η Σιντική να αποτελεί πόλο έλξης για τα σχολεία. Το μουσείο παλαιοντολογίας της Θερμοπηγής, το δημοτικό ενυδρείο της Βυρώνειας, το Βυζαντινό Κάστρο του Σιδηροκάστρου κοκ, πρέπει να ενταχθούν ως προορισμοί εκπαιδευτικών εκδρομών από όλες τις εκπαιδευτικές μονάδες της Κ. Μακεδονίας και όχι μόνο. Δυστυχώς μένουμε σε ένα δήμο που ούτε εμείς οι ίδιοι έχουμε την οικονομική δυνατότητα να επισκεφτούμε όλους τους παραπάνω προορισμούς. Βλέπουμε ως παράταξη την τουριστική ανάδειξη της περιοχής μέσα από τα μάτια των ίδιων των κατοίκων. Όταν οι δημότες της περιοχής μας αλλά και οι κάτοικοι των παραπλήσιων νομών μπορούν να επισκέπτονται με ασφάλεια (σωστό οδικό δίκτυο), με στελεχωμένα κέντρα υγείας.
Δεν πρέπει αν ξεχνάμε ότι Περιβαλλοντική προστασία πλαίσια του καπιταλισμού δεν μπορούν να υπάρξει.«Είναι γελασμένοι όσοι ελπίζουν ότι μπορούν να υπάρξουν περιβαλλοντικά προγράμματαουσιαστικής προστασίας του περιβάλλοντος στα πλαίσια του καπιταλισμού που τα πάντα το καθορίζει το κέρδος και η ιδιοκτησία. Μόνο με λαϊκή εξουσία, κατάργηση ιδιοκτησίας και κεντρικό σχεδιασμό είναι δυνατή η προστασία του περιβάλλοντος




  1. Η συνεργασία με την Περιφέρεια είναι αυτή που πρέπει; Είμαστε ευχαριστημένοι από τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στην περιοχή μας; Για το οδικό δίκτυο τι πρέπει να γίνει ώστε να μας ακούσουν;

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας (ΠΚΜ) έχει πρωτιά ανεργίας, φτώχειας και εξαθλίωσης που ξεπερνά το 1/3 του πληθυσμού της και την κατατάσσει ανάμεσα στις πρώτες Περιφέρειες της χώρας σε αυτούς τους δείκτες. Έχει όμως και πρωτιά στην απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ στο σύνολο της χώρας. Τα κριτήρια με τα οποία κατευθύνονται αυτά τα κονδύλια, υπηρετούν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και όχι την κάλυψη των λαϊκών αναγκών».
Εμείς έχουμε άλλη αντίληψη για τη λειτουργία της Περιφέρειας. Ο Δήμος αλλά και οι περιφερειακοί σύμβουλοι, δεν ανέδειξαν τα προβλήματα του Δήμου . Δεν ανέδειξαν την ανάγκη για ελέγχους όλων τωνδημόσιων κτιρίων, των σχολείων , των νηπιαγωγείων των παιδικών σταθμών. Δεν πίεσαν για να γίνουν έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής προστασίας. Δεν διεκδίκησαν χρήματα για   έργα που θα βελτιώσουν οδικό δίκτυο. Οι περισσότεροι δρόμοι δεν συντηρούνται. Έχει τεράστιες ευθύνες η περιφέρεια γιατί δίνει προτεραιότητα τους μεγάλους μόνο δρόμους (όπως η Εγνατία οδός) γιατί από αυτούς θα διακινούνται τα εμπορεύματα και οι υπηρεσίες των πολυεθνικών μεταξύ των χωρών. Η καθημερινότητα των κατοίκων, τα ατυχήματα που γίνονται από τους φθαρμένους δρόμους, είναι σε δεύτερη μοίρα. Μην ξεχνάμε ότιήδη μετατρέπεται η Περιφέρεια σε «πύλη εισόδου» προς τα Βαλκάνια. Είναι μέρος τωναμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών, επιχειρηματικών πλάνων μεγάλων ομίλων στην Ενέργεια, στις Μεταφορές, σε άλλους κλάδους.
 Εμείς στη Λαϊκή  Συσπείρωση λέμε ότι μέσα από  τον Δήμο, μπορούμε να αναδεικνύουμε  κάθε ζήτημα που ταλανίζει  τους δημότες και να το μεταφέρουμε  μετά και στην περιφέρεια πιέζοντας  και καλλιεργώντας την αγωνιστικότητα, τη διεκδίκηση. 




  1. Το λιμανάκι της Κερκίνης οφείλουμε να το αξιοποιήσουμε για το καλό ευρύτερα της περιοχής. Τι πρέπει να γίνει και τι δεν έγινε;

Η ανάδειξη και αξιοποίηση του φυσικού πλούτου του περιβάλλοντα χώρου της λίμνης Κερκίνης είναι  μία απ’ τις βασικές θέσεις της παράταξης μας. Εμείς όμως δεν βλέπουμε την ανάδειξη τους μονοσήμαντα δηλαδή από την άποψη ότι θα ενισχύσει τον τουρισμό και μόνο. Οι προτάσεις μας συνδέονται γενικότερα με τη χορήγηση των αναγκαίων πιστώσεων για την απαιτούμενη προστασία της περιοχής με τον καθαρισμό  του παραλίμνιου χώρου, των καναλιών, την ανάπλαση της περιοχής ώστε να δημιουργηθεί ένα περιβαλλοντολογικό πάρκο μελέτης και έρευνας, στολίδι της Σιντικής αντάξιό της που θα προσελκύει επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Θα προσφέρει ανάπτυξη στον τόπο και νέες θέσεις εργασίας.Διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου  της λίμνης και δημιουργία πολυχώρουπεριβαλλοντολογικών δραστηριοτήτων.
 Η επίσκεψη  του Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος  κ. Φάμελου το περασμένο Σάββατο, απέδειξε πως για μία ακόμη  φορά η Κυβέρνηση εκμεταλλεύεται  τη συγκυρία των εκλογών με  παροχολογίες και  υποσχέσεις  στους εργαζομένους του Φορέα  Διαχείρισης.
Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει ως θέση όλοι οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών για τη διαχείριση φυσικού περιβάλλοντος και βιοποικιλότητας στις περιοχές Natura, να ανήκουν στο Υπουργείο περιβάλλοντος, με μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζομένους.



Ευχαριστουμε την κυρια Ιωαννιδου για τον χρονο τον  οποιον μας διεθεσε στο Rodopolisblog ετσι ωστε να μαθουμε τις αποψεις της παραταξης της σε καιρια προβληματα της περιοχης μας και οχι μονο...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περιηγηση τρουφας στα Ανω Πορροια

Πότε έκλεισε το παλιό κατάστημα της οικογένειας Φυντανίδη πριν τη μεταφορά του στην πλατεία της Ροδοπολης;

Η ΓΑΙΑΟΣΕ θέλει να διαχειριστεί το άχρηστο τροχαίο υλικό, την αναμένουμε και Ροδόπολη ;