Εθελοντισμός , παραδείγματα και πρόταση προς το Δήμο

 



Αρκετός ντόρος τελευταία στην περιοχή μας για τον εθελοντισμό. Τι είναι όμως ο εθελοντισμός και κυρίως τι δράσεις συναντάμε στην περιοχή μας. Είναι η εργασία χωρίς το κίνητρο ανταμοιβής, προς όφελος της κοινωνίας. Τόσο απλά. Είναι η αγάπη να βλέπεις να βελτιώνεται ο τόπος σου πχ να είναι καθαρός, δεν είναι υποχρεωτικό τίποτα αλλά προϊόν απλά αγάπης. Αρκετοί πολίτες της Ροδόπολης και ευρύτερα της περιοχής μας έχουν κατά καιρούς κάνει εργασίες εθελοντικές.




Κάποιοι καθαρίζουν χόρτα εκτός σπιτιών τους πχ στο Σιδηροδρομικό σταθμό, κάποιοι μάζεψαν σκουπίδια σε δημόσιους χώρους, εργασίες πολλών ειδών στα γήπεδα ποδοσφαίρου των ομάδων μας με πολλά παραδείγματα στον Ολυμπιακό Ροδοπόλεως, στον Τριεθνή Πλατανακίων και στο Διγενή Άνω Ποροίων.


Κάθε χρόνο νέοι από το Μοναστηράκι πραγματοποιούν εργασίες και εκδηλώσεις στο χωριό τους εθελοντικά, νέοι από τα Πλατανάκια καθαρίζουν το χωριό και κάνουν εορταστικές εκδηλώσεις, στην Κερκίνη, στο Καλοχώρι, στην Καστανούσα και σε πολλά ακόμα χωριά.


Κορύφωση θεωρούμε στο Rodopolis Blog την παρουσία νέων από ξένες χώρες για τον καθαρισμό της Κερκίνης που είδαμε προηγούμενες χρονιές. Μέσα σε όλα αυτά τα παραδείγματα βλέπουμε όμως ότι δεν υπάρχει κάποιος συντονισμός αλλά κάθε ομάδα ενεργών πολιτών πράττει μόνη της. Δεν είναι κακό. Θα ήταν όμως ακόμα πιο όμορφο και πιθανόν αποτελεσματικό αν οι φορείς του τόπου όριζαν ένα πλαίσιο να εντάξουν την όρεξη , το πάθος των πολιτών για τα χωριά τους, τις γειτονιές τους σε ένα πλαίσιο που θα στήριζε αλλά δεν θα τους «κάπελωσει»


Ένα παράδειγμα θα πούμε για να γίνει κατανοητό. Τι πιο απλό να υπάρχει ένας μηχανισμός όπου θα μπορούν να απευθυνθούν πολίτες για να βρουν υλικό για να πραγματοποιήσουν κάποια εργασία υπέρ του τοπικής κοινωνίας, να το χρεωθούν και στη συνέχεια να το επιστρέψουν.


Τι πιο απλό. Να δώσουμε ένα επιπλέον κίνητρο. Να εντάξουμε τους πολίτες ακόμα παραπάνω στην τοπική πραγματικότητα και να ξεπεράσουμε προβλήματα. Τι πιο απλό να ζητάμε τη γνώμη των πολιτών ακόμα και χωρίς εργασία από τους ίδιους ως προς τα προβλήματα που χρήζουν αντιμετώπισης από το Δήμο . Πχ εθελοντικά ο κόσμος να μπορεί να σημειώνει σε μία εφαρμογή τι ανάγκες υπάρχουν για μία τοπική κοινωνία ώστε να μεριμνήσει ο Δήμος εκεί άμεσα. Εθελοντισμός είναι και αυτό, δηλαδή να παρεμβαίνει άμεσα ο πολίτης και να σημειώνει κενά. Θεωρούμε ότι μία τέτοια εφαρμογή(στις μερες μας ειναι τοσο ευκολο αυτο) ή ένας τέτοιος μηχανισμός θα βελτίωνε έστω και λίγο τα πράγματα αλλά κυρίως θα είχαμε ενεργούς πολίτες που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περιηγηση τρουφας στα Ανω Πορροια

Πότε έκλεισε το παλιό κατάστημα της οικογένειας Φυντανίδη πριν τη μεταφορά του στην πλατεία της Ροδοπολης;

Η ΓΑΙΑΟΣΕ θέλει να διαχειριστεί το άχρηστο τροχαίο υλικό, την αναμένουμε και Ροδόπολη ;