Νομός Σερρών τελευταίος σε όλη την Ελλάδα!


 

Ο Νομός Σερρών με βάσει τα τελευταία επίσημα στοιχεία που είναι  τραγικά για το τόπο μας ως προς την ανάπτυξή του και το Μέσο Κατά Κεφαλήν ΑΕΠ  αλλά κυρίως τα στοιχεία της τελευταίας χρονιάς προ covid, με την οικονομία δηλαδή σε πλήρη λειτουργία, είναι σε κατάσταση σοκ! Τα στοιχεία προκαλούν κυριολεκτικά σοκ!

 



Δεν πρέπει να σταθούμε απλά στα νούμερα, που σαφώς δείχνουν την κατάσταση αλλά κατά τη γνώμη μας πρέπει να σταθούμε τι έγινε μετά την ανακοίνωσή τους το 2019;

 

Δυστυχώς τίποτα.

 

Καμία συζήτηση, κανένα ενδιαφέρον, κανένας δημόσιος διάλογος, καμία προεκλογική ατζέντα για να επικοινωνηθεί στο κόσμο το τι πρέπει να γίνει και βέβαια για να είμαστε δίκαιοι και ο κόσμος δεν πίεσε προς όλα αυτά.

 

Ο μεγαλύτερος σε έκτασή νομός στην Βόρεια Ελλάδα λοιπόν, με καλλιεργούμενη γη που αρδεύεται σε τεράστιο ποσοστό, αυτός ο Νομός είναι ο τελευταίος σε εισόδημα σε όλη την χώρα. Οι Σερραίοι δηλαδή κατά μέσο όρο έχουν εισόδημα μικρότερο από τους Έλληνες των άλλων Νομών.

 

Ο Νομός με την 1η θέση στην παραγωγή βόειου κρέατος και στην βουβαλοτροφία, με τεράστια παραγωγή γάλακτος, ρυζιού κτλ είναι τελευταίος σε εισόδημα…

 

Προφανώς δεν μας «κυνηγάει» κανένας αλλά κάτι γίνεται λάθος. Αυτό το λάθος όμως, όποιο και αν είναι, δεν το συζητήσαμε ποτέ! Έστω και να διαφωνήσουμε αλλά από κάπου να ξεκινήσουμε.

 

Δυστυχώς δεν παράχθηκαν πολιτικές ούτε σε επίπεδο Δήμων ή Περιφέρειας και το πρόβλημα γιγαντώθηκε. Ποιος στα χωριά του Νομού μας μπορεί να αναφερθεί σε κάποια παρέμβαση πχ του Επιμελητηρίου; Ποια αναπτυξιακή δράση έγινε από την Περιφέρεια πχ στα Άνω Πορόια που είναι από τα πλέον τουριστικά μέρη του Νομού μας; Δεν έχουμε Σιδηρόδρομο και φθηνές μεταφορές και δεν απασχολεί κανέναν. Όσα παραδείγματα πούμε άλλα τόσα θα ξεχάσουμε καθώς το «τελευταίος Νομός σε όλη την χώρα» τα επιβεβαιώνει όλα αυτόματα.

 

Ένα στατιστικό στοιχεία σοκαριστικό που δείχνει το μέγεθος της απόστασης από τους Νομούς που προοδεύουν είναι ότι οι πρώτοι Νομοί έχουν πάνω από το διπλό Μέσο Κατά Κεφαλήν ΑΕΠ από εμάς!

 

Επίσης οι παλαιότεροι θυμούνται και τα χρόνια που στις Σέρρες αναφερόντουσαν ως παράδειγμα πλούσιου Νομού και με ευημερία σε κάθε τομέα… σήμερα έχουμε μετανάστευση, έρημα χωριά, φυγή τρομακτική των νέων και ένα μέλλον δύσκολο…




 

Τι πρέπει να κάνουμε ;

Καταρχάς να συζητήσουμε, να είστε όλοι βέβαιοι ότι αν συζητήσουμε και ακουστεί ο κόσμος θα βγουν πάρα έξω λαμπρές ιδέες.

 

Το Rodopolis Blog κάνει μία πρώτη αρχή με βάσει τον πίνακα του 2019 που μας σόκαρε όλους για να συζητήσουμε και να μην αρκούμαστε σε ωραία λόγια…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περιηγηση τρουφας στα Ανω Πορροια

Πότε έκλεισε το παλιό κατάστημα της οικογένειας Φυντανίδη πριν τη μεταφορά του στην πλατεία της Ροδοπολης;

Η ΓΑΙΑΟΣΕ θέλει να διαχειριστεί το άχρηστο τροχαίο υλικό, την αναμένουμε και Ροδόπολη ;