Συνέντευξη με τον Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Ροδόπολης,Ανδρεαδη Ανδρεα

 



Καλησπέρα σας κύριε Ανδρεάδη και σας ευχαριστούμε που δεχτήκατε να απαντήσετε στις ερωτήσεις του RodopolisBlog.
 
Καταρχάς σημειώνουμε για τους αναγνώστες μας ότι ο κ. Ανδρεάδης είναι διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Ροδόπολης.




  1. Εσείς που ζείτε από κοντά και καθημερινά το Δημοτικό Σχολείο Ροδόπολης και γνωρίζετε τα προβλήματα που υπάρχουν σε ένα κτίριο τόσων ετών, συμφωνείτε με το πάγιο αίτημα της περιοχής για ανέγερση νέου Σχολείου;


1. Ναι,συμφωνώ με το αίτημα για ανέγερση νέου σχολικού κτηρίου. Το υφιστάμενο κτήριο είναι πολύ παλιό, με πολλές ελλείψεις. Η Ροδόπολη χρειάζεται ένα νέο σχολείο, βιοκλιματικό , όπως πρέπει να είναι ένα σύγχρονο σχολείο στα χρόνια της κλίματικής κρίσης και της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Να διαθέτει επίσης αίθουσα γυμναστικής και άλλων εκδηλώσεων, εργαστήρια φυσικής και πληροφορικής , λειτουργικό και ευχάριστο για τα παιδιά αύλειο χώρο,τραπεζαρία για τους μαθητές του ολοήμερου σχολείου, ακόμα και κολυμβητήριο που θα χρησιμοποείται για το πρόγραμμα κολύμβησης από όλα τα σχολεία της περιοχής και από αθλητικούς συλλόγους. Το λέω αυτό, κι ας ακούγεται υπερβολικό ως αίτημα, γιατί εδώ και αρκετά χρόνια στα δημοτικά σχολεία όλης της χώρας εφαρμόζεται πρόγραμμα κολύμβησης, στο οποίο ωστόσο οι μαθητές και οι μαθήτριες των σχολείων της Δημοτικής Ενότητας Κερκινης λόγω της μεγάλης απόστασης από τις Σέρρες,όπου γίνεται το πρόγραμμα, δεν μπορούν να συμμετέχουν.


  1. Μέχρι να καταφέρουμε να έχουμε νέο σχολείο τι κρίνεται ότι επείγει να γίνει στο κτίριο για να βελτιωθεί ο χώρος διδασκαλίας των μαθητών. Υπάρχουν κάποιες άμεσες ανάγκες όπως πχ βελτίωση στους χώρους άθλησης, προβλήματα στο κτίριο κτλ ;


2. Όπως είπαμε παραπάνω το σχολικό κτήριο είναι παλιό με αρκετές ελλείψεις.Χρειάζεται λοιπόν κάποιες βελτιώσεις μερικές από τις οποίες περιγράφω παρακάτω: α) Αντικατάσταση των ξύλινων κουφωμάτων με νέας τεχνολογίας για εξοικονόμηση ενέργειας και καλή ηχομόνωση. β) Βελτίωση της σχολικής αυλής,επίστρωση του γηπέδου μπάσκετ με άλλο υλικό,αντικατάσταση των μπασκετών με μικρότερες, κατάλληλες για τους μικρούς μαθητές και τις μαθήτριές μας. γ) Θερμομόνωση των τοίχων εξωτερικά, για εξοικονόμηση ενέργειας, καλύτερη θέρμανση τον χειμώνα και δροσιά τους μήνες που έχουμε υψηλές θερμοκρασίες (Σεπτέμβριο και Ιούνιο επί το πλείστον)


3.Θα θέλαμε τη γνώμη σας για το γεγονός ότι το σχολείο της Ροδόπολης όπως και κανένα του Δήμου Σιντικής δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα»

3.Για τη μη εφαρμογή του προγράμματος Σχολικά Γεύματα στο σχολείο της Ροδόπολης και σε όλα τα σχολεία του Δήμου φταίμε ολοι (εκπαιδευτικοί,γονείς,τοπ ική αυτοδιοίκηση κ.α.)που δεν το διεκδικούμε.Αν το κάνουμε πιστευω ότι θα τα καταφέρουμε.Αν οχι αυτό το εξάμηνο, να ξεκινήσει από το σχολικό έτος 2021-22.



  1. Με την εκπαίδευση από απόσταση – μέσω υπολογιστών, αντιμετωπίσατε προβλήματα στο Σχολείο; Συμμετείχαν οι μαθητές στα μαθήματα;

4.Στην τηλεκπαίδευση που λόγω της πανδημίας του Covid 19 έπρεπε να εφαρμόσουμε,συμμετείχε η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών και των μαθητριών μας. Βοηθήσαμε εμείς οι εκπαιδευτικοί όπου υπήρχαν προβλήματα ,προμηθευτή κάμε με χρήματα που είχαμε στο ταμείο του σχολείου μας (της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Σιντικής) και 5 ταμπλετ τα οποία παραχωρήσαμε για χρήση σε ισάριθμους μαθητές.Ένα ακόμα ταμπλετ μας έστειλε το Υπουργείο Παιδείας και ένα η Σχολική Επιτροπή του Δήμου Σιντικής.



  1. Το Δημοτικό της Ροδόπολης είχε κάνει κάποιες πρωτοπόρες δράσεις σχετικά με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Είναι θεωρείτε σημαντικό για τα παιδιά να έχουν επαφή με το τόσο σημαντικό αυτό θέμα; Έχετε πάρει κάποιες πρωτοβουλίες ως Σχολείο σχετικά με θέματα όπως η ανακύκλωση;

5. Τόσο εγώ, ως διευθυντής της σχολικής μονάδας, όσο και όλοι οι συνάδελφοί μου προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος. Το κάνουμε αυτό είτε στη διάρκεια της διδασκαλίας, γιατί υπάρχουν σχετικές ενότητες σε κάποια μαθήματα, (όπως: "Η Γλώσσα μου", Μελέτη Περιβάλλοντος , Γεωγραφία, Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή), είτε με εκπαιδευτικές επισκέψεις και φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις. Ορισμένες από αυτές περιγράφω παρακάτω: -Τοποθετήσαμε μια τσάντα πολλών χρήσεων σε κάθε αίθουσα μέσα στην οποία μαθητές και εκπαιδευτικοί βάζουμε ανακυκλώσιμα απορρίμματα που είναι για τους μπλε κάδους.Χαρτί επί το πλείστον, πλαστικά μπουκάλια και υλικά συσκευασίας. -Υπάρχει στο σχολείο κάδος για την ανακύκλωση μπαταριών.Εκεί βάζουμε όλες τις αποφορτισμένες μπαταρίες από συσκευές του σχολείου αλλά και από τα σπίτια μας. -Τις μικρές ηλεκτρικές συσκευές,Η/Υ εκτυπωτές κ.α. όταν δεν διορθώνονται τις πηγαίνουμε σε κοντινό σούπερ μάρκετ που διαθέτει ειδικό κάδο. -Έχουμε αντικαταστήσει όλους τους λαμπτήρες του σχολείου με νέου τύπου Led για καλύτερο φωτισμό και εξοικονόμηση ενέργειας. -Συνεργαζόμαστε με το Κέντρο Περιβάλλοντικής Εκπαίδευσης Ποροϊων και τον Φορέα Διαχείρισης της λίμνης Κερκινης στην εκπόνηση διαφόρων περιβάλλοντικών προγραμμάτων. -Τοποθετήσαμε δίπλα στην κεντρική είδοδο του σχολείου μπάρες στάθμευσης ποδηλάτων για να ενθαρρύνουμε την ποδήλατοκίνηση μαθητών γονέων τους και εκπαιδευτικών. -Πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτική επίσκεψη στις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού της Ροδόπολης, όπου οι μαθητές και οι μαθήτριές μας ενημερώθηκαν από τον κ.Δ/ντη της ΔΕΥΑΣΙ για τη χρησιμότητα του έργου, όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος. Ο βιολογικός της Ροδόπολης, είναι ένα έργο πρότυπο -παράδειγμα προς μίμηση για εκατοντάδες κοινότητες όλης της χώρας. -Συμμετείχαμε τέλος,μαζί με τα άλλα τρία Δημοτικά σχολεία της Δημοτικής Ενότητας Κερκινης (Α.Ποροϊων, Κερκινης και Καστανούσας) στις 15 Μαρτίου του 2019,στη μεγαλύτερη παγκόσμια μαθητική κινητοποίηση για την κλιματική αλλαγή που έγινε ποτέ. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν από τη δράση αυτή,καλές κριτικές είχαμε από την πλειοψηφία των γονέων, τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης και πολλούς πολίτες. Η πρωτοβουλία μας αναδείχθηκε και από τα ΜΜΕ των Σερρών καθώς και από τον τηλεοπτικό σταθμό ΕΡΤ,3,που ήρθε στη Ροδόπολη και έκανε μάλιστα απευθείας μετάδοση κάποιων από τις εκδηλώσεις μας της ημέρας εκείνης. Περισσοτερα για το θέμα αυτό στο άρθρο που παρακάτω σας κοινοποιώ.
Σας ευχαριστώ για τη συνέντευξη αυτή ,σας εύχομαι καλή χρονιά, με υγεία, ευτυχία και αειφορία


Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε εκ νέου για το χρόνο σας και είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε θέμα του σχολείου που κρίνεται ότι χρειάζεται προβολή.







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περιηγηση τρουφας στα Ανω Πορροια

Πότε έκλεισε το παλιό κατάστημα της οικογένειας Φυντανίδη πριν τη μεταφορά του στην πλατεία της Ροδοπολης;

Η ΓΑΙΑΟΣΕ θέλει να διαχειριστεί το άχρηστο τροχαίο υλικό, την αναμένουμε και Ροδόπολη ;