Συνεντευξη Ναντιας Δερεμπεη στο Rodopolisblog (16/4/19)




Καλησπέρα σας κ. Δερεμπεη και σας ευχαριστούμε θερμά που αποδεχτήκατε την πρόσκλησή μας για να σας θέσουμε λίγες ερωτήσεις που αφορούν την ευρύτερη περιοχή του πρώην Δήμου Κερκίνης.



1. Όπως γνωρίζετε η Ροδόπολη προσπαθεί μεγάλο χρονικό διάστημα να πετύχει την ανέγερση νέου Δημοτικού Σχολείου που είναι ανάγκη για το τόπο μας. Η περιφερειακή αρχή πριν χρόνια είχε δηλώσει ότι το θέμα προχωράει αλλά δεν προχώρησε… Θα θέλαμε να μάθουμε την άποψή σας για το θέμα, αν το γνωρίζετε και πως το αντιμετωπίζετε. 

Όπως γνωρίζετε η χρηματοδότηση για έργα σχολικών μονάδων γίνεται μέσω ΕΣΠΑ και εφόσον υπάρχει ώριμη μελέτη και ολοκληρωμένος φάκελος ,που υποβάλλεται είτε από την Εκπαίδευση είτε από τον δήμο. Τα έργα υλοποιούνται κατά προτεραιότητα, η οποία δεν τίθεται από την Περιφέρεια αλλά από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Όσα έργα λοιπόν προτάχθηκαν έχουν προχωρήσει. Από εκεί και πέρα το δημοτικό σχολείο της Ροδόπολης θα μπορέσει να ανεγερθεί σε επόμενη φάση, με τα χρήματα που θα προκύψουν από τις εκπτώσεις των έργων που υλοποιούνται. Επίσης ο Περιφερειάρχης έχει ζητήσει από το Υπουργείο να μας δώσει τη δυνατότητα να προχωρούν δημοπρατήσεις έργων με ΣΔΙΤ. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ πως το δημοτικό σχολείο της Ροδόπολης θα είναι από τα έργα που θα προχωρήσουν εντός του 2020. 


2. Είναι γνωστό θεωρούμε σε όλους ότι το οδικό δίκτυο της περιοχής μας είναι σε άθλια κατάσταση, από τη γέφυρα του Στρυμόνα στο Νέο Πετρίτσι έως την Καστανούσσα, το οδικό δίκτυο είναι επικίνδυνο και δυστυχώς το πληρώνουμε όχι μόνο υλικά αλλά και με ζωές. Πρέπει επιτέλους η Περιφέρεια να δει και την περιοχή μας, ποια είναι η θέση σας; 

Η επίλυση των προβλημάτων του οδικού δικτύου σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών αποτελεί προτεραιότητα για την Περιφέρεια όλα αυτά τα χρόνια. Ειδικά για το δρόμο που αναφέρετε, η Περιφέρεια έχει προχωρήσει σε παρεμβάσεις συντήρησης του οδοστρώματος, ύψους 1,5 εκ. ευρώ και θεωρούμε πως πλέον η εικόνα του εκεί οδικού δικτύου είναι σαφώς βελτιωμένη. Σίγουρα δεν θα πούμε πως είναι η ιδανική ,ωστόσο θα πρέπει να πληροφορήσουμε τον κόσμο πως για να γίνει το συγκεκριμένο κομμάτι όπως όλοι θα επιθυμούσαμε , απαιτούνται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, τα οποία δυστυχώς δεν υπάρχουν. Παρόλα αυτά η προσπάθεια για την αναβάθμιση του οδικού δικτύου της περιοχής σας δεν σταματά ,γι’ αυτό και προχωρούμε σε μελέτη για τη νέα χάραξη του δρόμου , η οποία προβλέπει διαπλάτυνση και εκτροπή της κυκλοφορίας εκτός οικισμών.  Δεν συμφωνώ λοιπόν μαζί σας ως προς την τοποθέτηση σας ότι η Περιφέρεια δεν βλέπει την περιοχή σας. Αντιθέτως , κάνει ό, τι μπορεί προκειμένου να λύνονται τα προβλήματα που υπάρχουν. Μακάρι οι εποχές να ήταν καλύτερες και τα οικονομικά μας πιο ενισχυμένα ώστε όλα να γίνονταν γρήγορα, εύκολα και ιδανικά. 


3. Το σιδηροδρομικό δίκτυο της περιοχής μας, παρά τα σημαντικά προβλήματα, εξυπηρετεί μία περιοχή μεγάλη αλλά κυρίως αποτελεί το μόνο ΜΜΜ. Τι περιθώρια υπάρχουν από την Περιφέρεια να πιέσει ώστε να μην απαξιωθεί εν όψει και της «Σιδηροδρομικής Εγνατίας» .

Η Περιφέρεια έχει ήδη πιέσει προς την κατεύθυνση που λέτε. Το θέμα της αναβάθμισης του σιδηροδρομικού δικτύου ήταν από τα πρώτα που ετέθησαν από τον Αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Μωυσιάδη στο Αναπτυξιακό Συνέδριο που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη τον Δεκέμβριο του 2018. Η πρόταση προς τον αρμόδιο υπουργό κ. Σπίρτζη ήταν , στο πλαίσιο του κάθετου σιδηροδρομικού άξονα Θεσσαλονίκη-Σόφια,  να  δημιουργηθεί διπλή σιδηροδρομική γραμμή και ηλεκτροκίνηση από το Σιδηρόκαστρο έως τις Σέρρες, έτσι ώστε να υπάρξει ένας προαστικός σιδηρόδρομος με αυξημένα δρομολόγια που θα εκτελούνται με ταχύτητα. Ελπίζουμε λοιπόν η κυβέρνηση να λάβει υπόψη της τις προτάσεις που γίνονται από μέρους μας.

4. Τέλος όπως γνωρίζετε η περιοχή μας είναι η πλέον τουριστική στο Νομό Σερρών αλλά σε αυτή τη κατεύθυνση δεν βοηθάει καθόλου η Περιφέρεια. Νομίζετε ότι αυτό πρέπει να αλλάξει; Ποια η θέση σας.

Καταρχάς θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω στην τοποθέτησή σας ότι η Περιφέρεια δεν βοηθάει στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής σας. Όλα αυτά τα χρόνια έχουν προχωρήσει έργα για την προστασία του περιβάλλοντος και για την αναβάθμιση της ζωής της πανίδας και όλα αυτά αποκλειστικά από την Περιφέρεια. Επίσης, με την ψήφιση του Κανονισμού Λειτουργίας της λίμνης Κερκίνης μπήκε μια τάξη και λύθηκαν χρόνια προβλήματα Από εκεί και πέρα η πανέμορφη περιοχή σας διαφημίζεται με κάθε τρόπο από την Περιφέρεια μέσω του σχεδιασμού τουριστικής προβολής που υπάρχει (εκθέσεις, τουριστικοί οδηγοί , προβολή σε ΜΜΜ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.α) και νομίζω πως τα μέρη σας είναι από τα πρώτα σε προσέλκυση τουριστών. Και αφού αναφέρθηκα στις εκθέσεις να σημειώσω ενδεικτικά ότι η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών λαμβάνει κάθε χρόνο μέρος στην μεγάλη έκθεση υδροβιοτόπων στο Λέστερ της Αγγλίας , αποκομίζοντας σημαντικά οφέλη για την περιοχή. Τέλος αξίζει θεωρώ να σημειώσω  πως σύμφωνα με τα στοιχεία της Google για την Περιφέρεια ,τον Μάρτιο του 2019 υπήρξαν περισσότερες από 1 εκατομμύριο αναζητήσεις στο διαδίκτυο για τη λίμνη Κερκίνη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περιηγηση τρουφας στα Ανω Πορροια

Πότε έκλεισε το παλιό κατάστημα της οικογένειας Φυντανίδη πριν τη μεταφορά του στην πλατεία της Ροδοπολης;

Η ΓΑΙΑΟΣΕ θέλει να διαχειριστεί το άχρηστο τροχαίο υλικό, την αναμένουμε και Ροδόπολη ;