Λιμνη Κερκινη- Λίμνη Δοϊράνη – Άγκιστρο: Οι γραμμές των συνόρων

Βόλτα με βάρκα στα ήσυχα νερά της λίμνης Κερκίνη, στη σκιά του Μπέλες. (Φωτογραφία: ΜΠΑΜΠΗΣ ΓΚΙΡΙΤΖΙΩΤΗΣ)...


Στα βόρεια σύνορα της χώρας με τα Σκόπια και τη Βουλγαρία, ανάμεσα σε δύο λίμνες, η διαδρομή θα σας αποζημιώσει με τα απέραντα πεδινά τοπία, τα στιγμιότυπα αγροτικής ζωής και την επιβλητικότητα του όρους Μπέλες στο δεύτερο κομμάτι της οδήγησης. Ξεκινήστε από το Κιλκίς για τη λίμνη Δοϊράνη. Ο επαρχιακός δρόμος διαθέτει μία λωρίδα ανά κατεύθυνση, αλλά είναι ευκολοδήγητος: περνώντας ανάμεσα από χωράφια, δεν έχει πολλές στροφές ούτε πολλές απαιτήσεις. Η λίμνη είναι το φυσικό όριο μεταξύ Σκοπίων και Ελλάδας και το ένα τρίτο αυτής ανήκει στη χώρα μας. Λίγο μετά το χωριό Δοϊράνη βρίσκεται το συνοριακό φυλάκιο και είναι ευκαιρία να περάσετε στη γειτονική χώρα και να οδηγήσετε για λίγα χιλιόμετρα στον παραλίμνιο δρόμο. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, στρίψτε αριστερά, για να βρεθείτε πάλι στον παραλίμνιο δρόμο και να κατευθυνθείτε προς το χωριό Μουριές. Πριν φτάσετε στον οικισμό, κάντε μια στάση στην τοποθεσία Χίλια Δέντρα. Το δάσος με τις υπεραιωνόβιες βελανιδιές έχει χαρακτηριστεί Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης και ανάμεσα στα θεόρατα δέντρα θα βρείτε παγκάκια, ιδανικά για πικνίκ.

Από εκεί θα χρειαστείτε περίπου 35 λεπτά και 27 χλμ. για να φτάσετε στο χωριό Άνω Πορόια, στους πρόποδες του Μπέλες. Ο δρόμος είναι σχετικά ευθύς, αλλά επαρχιακός, και μετά τα πρώτα 15 χλμ. γίνεται αρκετά στενός και με λίγες στροφές, όσο πλησιάζετε προς τον προορισμό σας. Το χωριό έχει αμφιθεατρική θέα προς τη λίμνη Κερκίνη και το ξενοδοχείο Έπαυλις (Κάτω Πορόια, τηλ. 23270-28180, epavlishotel.gr, από 50 ευρώ το δίκλινο με πρωινό) είναι μια αξιόπιστη επιλογή διαμονής, με άνετα δωμάτια (μονόχωρα, δίχωρα, μεζονέτες και σουίτες).



Μπορείτε να εξερευνήσετε το καταπράσινο τοπίο στο χωριό Άνω Πορόια  ιππεύοντας άλογο. (Φωτογραφία: ΜΠΑΜΠΗΣ ΓΚΙΡΙΤΖΙΩΤΗΣ)
Την επόμενη μέρα ξεκινήστε νωρίς για τις όχθες της λίμνης Κερκίνη, περνώντας από το ομώνυμο χωριό. Μετά από 10 χλμ. θα φτάσετε στο λιμανάκι, όπου μπορείτε να νοικιάσετε βάρκα για να κάνετε βόλτα μέσα στη λίμνη ή απλώς να θαυμάσετε το τοπίο. Οδηγώντας προς τα ανατολικά και μετά από 25 χλμ. θα συναντήσετε το χωριό Βυρώνεια. Στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό του λειτουργεί η ταβέρνα Μεθοριακός Σταθμός (Βυρώνεια, τηλ. 6983-516481,) με πολλούς μεζέδες και μεγάλη ποικιλία σε ελληνικές μπίρες και αποστάγματα. Εναλλακτικά, μπορείτε να σταματήσετε για φαγητό 4 χλμ. πιο κάτω, στο χωριό Νέο Πετρίτσι. Το ρέμα της Σουλτανίτσας, που πηγάζει από το Μπέλες και εκβάλλει στον ποταμό Στρυμόνα, έχει δημιουργήσει ένα καταπράσινο τοπίο με πλούσια βλάστηση, γεφυρούλες και μονοπάτια λίγο πιο πάνω από το χωριό. Εκεί θα βρείτε την ταβέρνα Όαση (Νέο Πετρίτσι, τηλ. 23230-31330), με καλοψημένα κρεατικά και πλούσιες μερίδες.

Περίπου ενάμισι χιλιόμετρο μετά το Πετρίτσι θα βρείτε τον ολοκαίνουργιο δρόμο που συνδέει τις Σέρρες με τον Προμαχώνα και το φυλάκιο στα σύνορα με τη Βουλγαρία. Ακολουθήστε τις πινακίδες για το Οχυρό Ρούπελ. Μετά από 14 χλμ. θα φτάσετε σε ένα από τα πιο σημαντικά οχυρά της περίφημης γραμμής Μεταξά, στο οποίο δόθηκαν σημαντικές μάχες στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ξενάγηση περιλαμβάνει τις δαιδαλώδεις υπόγειες στοές και αφήγηση των ιστορικών γεγονότων που έλαβαν χώρα εδώ. Τα τελευταία 16 χλμ. της διαδρομής μέχρι το χωριό  Άγκιστρο είναι και τα πιο δύσκολα, αφού ο δρόμος είναι πολύ στενός και έχει αρκετές στροφές, πολλές από αυτές απότομες. Φτάνοντας όμως στον οικισμό, θα ξεκουραστείτε στο βυζαντινό χαμάμ (τηλ. 23230-41420, ανοιχτά 24 ώρες το 24ωρο, είσοδος 5 ευρώ). Τα νερά έχουν θερμοκρασία περίπου 40 βαθμούς Κελσίου, κάθε πισίνα είναι ιδιωτική και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 4-5 άτομα. Το Παρωραία Boutique Hotel (Άγκιστρο, τηλ. 23230-43001, paroraiahotelagkistro.gr, από 55 ευρώ το δίκλινο με πρωινό) θα σας εξυπηρετήσει λόγω της εγγύτητάς του στο χαμάμ. Από τα δωμάτιά του θα απολαύσετε την άπλετη θέα στο βουνά.

|| Η προτεινόμενη διαδρομή Κιλκίς- Άγκιστρο έχει μήκος 120 χλμ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περιηγηση τρουφας στα Ανω Πορροια

Πότε έκλεισε το παλιό κατάστημα της οικογένειας Φυντανίδη πριν τη μεταφορά του στην πλατεία της Ροδοπολης;

Η ΓΑΙΑΟΣΕ θέλει να διαχειριστεί το άχρηστο τροχαίο υλικό, την αναμένουμε και Ροδόπολη ;