Εύρεση εργασίας: Πώς να δημιουργήσετε το δικό σας personal brand σε 6 βήματα



Η δημιουργία του επαγγελματικού προφίλ σας μπορεί να ενισχύσει τις προσπάθειες εύρεσης εργασίας. Εξάλλου, όπως οι εργοδότες δημιουργούν ένα employer brand επιδιώκοντας να ενισχύσουν την καλή φήμη του εργασιακού τους περιβάλλοντος, έτσι μπορείτε κι εσείς να δημιουργήσετε τη δικό σας personal brand! Μάλιστα στην εποχή της τεχνολογίας μπορείτε να «χτίσετε» την εικόνα σας αρκετά ευκολότερα μέσω των επαγγελματικών social media. Διαβάστε πώς!
Ο ανταγωνισμός αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά της αγοράς εργασίας. Πώς λοιπόν μπορείτε να ξεχωρίσετε ανάμεσα σε ένα μεγάλο ποσοστό αιτήσεων; Καταρχάς, ανακαλύψτε τη θέση εργασίας που σας ενθουσιάζει. Αναγνωρίζουμε ότι η αναζήτηση εργασίας είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία, ειδικά σε περιόδους οικονομικών δυσκολιών, ωστόσο η θετική σκέψη, η υπομονή και η συνεχής προσπάθεια είναι σίγουρο ότι θα σας οδηγήσουν στην επιτυχία. Ακόμα κι αν εργάζεστε ήδη πιθανόν να έχετε αναρωτηθεί αν πραγματικά αγαπάτε αυτά που κάνετε καθημερινά και πώς θα μπορούσατε να απασχοληθείτε σε κάτι που αληθινά σας ενθουσιάζει.
Θυμηθείτε τα παιδικά σας χρόνια, τι ήταν αυτό που σας έκανε ευτυχισμένους όταν το εξασκούσατε;
Ποιο είναι το κεντρικό μοτίβο της επαγγελματικής σας ζωής; Τι ήταν αυτό που σας έλεγε ο περίγυρος σας σχετικά με όποια εργασία έχετε κάνει έως τώρα;
Ποιες είναι οι φυσικές σας δεξιότητες; Το ταλέντο σας; Και πώς θα μπορούσατε να έχετε κέρδος από αυτό;
Για ποια θέματα ζητάνε συνήθως τη γνώμη σας ή της βοήθεια σας η οικογένεια σας, οι φίλοι σας ή και οι συνάδελφοι σας;
• Εντελώς υποθετικά, τι θα ήταν αυτό που δεν θα είχατε κανένα πρόβλημα να κάνετε ακόμα κι αν δεν πληρωνόσασταν;
Τι είναι αυτό που σας ενθουσιάζει; Ποιο είναι ένα πρόβλημα το οποίο θα θέλατε να επιλύσετε ή να διορθώσετε;
Σκεφτείτε 3 πράγματα που κάνετε σήμερα και σας ενθουσιάζουν πραγματικά. Πώς μπορείτε να τα κάνετε ακόμα συχνότερα;
Αν μπορέσετε να βρείτε αυτό που πραγματικά σας ενδιαφέρει ή και εναλλακτικές επιλογές κοντά στις δεξιότητες που ήδη έχετε τότε το personal brand σας θα είναι πολύ ευκολότερο να δημιουργηθεί. Σε κάθε περίπτωση πυρήνας ενός επιτυχημένου personal brand είναι η δική σας συνειδητοποίηση του τι είναι αυτό που σας κάνει ξεχωριστούς.
Πιο συγκεκριμένα:
1. Αναδείξτε το δυνατό σας χαρακτηριστικό
Σκεφτείτε ποια είναι η εξειδίκευσή σας; Τι περιλαμβάνει η εμπειρία σας ή οι σπουδές σας; Ποιο είναι το χαρακτηριστικό που σας κάνει μοναδικούς; Ποια είναι τα ξεχωριστά επιτεύγματα σας; Πώς θα σας περιέγραφε ο περίγυρος σας με 5 λέξεις; Ενσωματώστε αυτά τα χαρακτηριστικά στην πρώτη παράγραφο του βιογραφικού σας ή και online στο επαγγελματικό σας προφίλ.
2. Αναζητήστε την «άποψη» της Google
Τι αποτελέσματα εμφανίζει η Google για το όνομα σας; Αυτά πιθανόν θα δει και ο recruiter που θα σας αναζητήσει αφού λάβει το βιογραφικό σας. Σε περίπτωση που δεν επιθυμείτε να είναι διαθέσιμα τα social media profiles με όσα εμπεριέχουν (φωτογραφίες, πληροφορίες από την προσωπική σας ζωή κ.α) κρατήστε τα ιδιωτικά μέσω των ειδικών ρυθμίσεων τους.
3. Δημιουργήστε νέο online προφίλ
Είτε μέσω ενός professional social media account είτε μέσω ενός blog ή ενός online portfolio εφόσον η ειδικότητα σας το επιτρέπει, μπορείτε να δημιουργήσετε από την αρχή μια νέα επαγγελματική εικόνα του εαυτού σας.
4. Κάντε το βιογραφικό σας εύκολα προσβάσιμο στους recruiters
Στη Randstad ανανεώνουμε καθημερινά τις θέσεις εργασίας μας και μπορείτε να αναρτήσετε το βιογραφικό σας στη βάση δεδομένων μας. Ακόμη, έχουμε επισημάνει τη σημασία ενός SEO friendly βιογραφικού. Ποιες λέξεις κλειδιά έχει η θέση εργασίας για την οποία κάνατε αίτηση; Ενσωματώστε τες στο βιογραφικό που θα αποστείλετε!
5. Δικτυωθείτε!
Επικοινωνήστε με τους recruiters μέσω email ή και των επαγγελματικών social media. Εκφράστε το πεδίο δραστηριοποίησης που σας ενδιαφέρει μέσω ενός σύντομου, ορθογραφικά και συντακτικά σωστού ηλεκτρονικού μηνύματος, ζητήστε feedback ή -και γιατί όχι;- τις απόψεις τους για τον κλάδο που επιθυμείτε να απασχοληθείτε. Αναρτήστε το βιογραφικό σας στη βάση δεδομένων μας και διατηρήστε την επικοινωνία.
6. Επικεντρωθείτε στο να βελτιώνεστε συνεχώς
Η αλήθεια είναι πως η δημιουργία ενός προσωπικού επαγγελματικού προφίλ απαιτεί συνεχή προσπάθεια. Θα χρειαστεί να συνεχίσετε να εργάζεστε για να βελτιώσετε, να προωθήσετε και να ενισχύσετε την εμβέλεια της επωνυμίας σας. Αναβαθμίστε τις ικανότητές σας, ζητήστε συστάσεις, εγγραφείτε σε ηλεκτρονικά blogs του επαγγελματικού κλάδου που σας ενδιαφέρει, βρείτε επαγγελματικά groups στα social media και ζητήστε πρόσβαση, παρακολουθήστε συνέδρια και μείνετε συντονισμένοι με τις εξελίξεις.
Κατά την εύρεση εργασίας, μη χάσετε την επιμονή σας και πιστέψτε στον εαυτό σας και τις ικανότητες σας. Μπορείτε να τα καταφέρετε. Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περιηγηση τρουφας στα Ανω Πορροια

Πότε έκλεισε το παλιό κατάστημα της οικογένειας Φυντανίδη πριν τη μεταφορά του στην πλατεία της Ροδοπολης;

Η ΓΑΙΑΟΣΕ θέλει να διαχειριστεί το άχρηστο τροχαίο υλικό, την αναμένουμε και Ροδόπολη ;