Ο Ελευθεριος Αβραμακης,νυν βουλευτη Ν.Σερρων ΣΥΡΙΖΑ, απανταει σε ερωτησεις οι οποιες αφορουν αμεσα την περιοχη μας
Βιογραφικα στοιχεια
Ελευθέριος Αντωνίου Αβραμάκης
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΕΡΡΩΝ
Στοιχεία Επικοινωνίας
Email:
e.avramakis@parliament.gr
Social:
Διεύθυνση:
Σελεύκου 4-6, Σέρρες ΤΚ 62125
Τηλ 23210 65320, 23210 28066
Βουλής 4, Αθήνα, ΤΚ 10562
Τηλ.: 210 3706347, FAX: 2103706547
Προσωπικά Στοιχεία
Τόπος και Ημερομηνία γέννησης:
Ο Ελευθέριος Αβραμάκης γεννήθηκε το 1970 στις Σέρρες.
Οικογενειακή Κατάσταση:
Είναι έγγαμος και έχει 2 παιδιά.
Επάγγελμα:
Υπηρέτησε στο Πυροσβεστικό Σώμα την περίοδο 1997 – 1999. Εργάζεται στην Τράπεζα της Ελλάδος από το 1999 και είναι Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εποπτείας και Ελέγχου Διακίνησης Χρήματος.
Σπουδές:
Απόφοιτος του Οικονομικού Τμήματος της Νομικής (ΝΟΕ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
Μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος.
Ξένες γλώσσες:
Αγγλικά
Κοινοβουλευτικές Δραστηριότητες
Εξελέγη Βουλευτής Σερρών με το ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στις εκλογές του Ιουλίου 2019.
Είναι Μέλος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.
Πολιτικές / Κοινωνικές Δραστηριότητες
- Αναδείχτηκε 1ος επιλαχών Βουλευτής Σερρών με το ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2015.
- Αντιπρόεδρος και Οργανωτικός Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Σερρών (2007 – 2015).
- Μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ (2018-2019).
- Μέλος του ΔΣ του ΣΥΤΕ (Σύλλογος Υπαλλήλων Τράπεζας Ελλάδος) (2015 – 2017).
- Αντιπρόεδρος του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Σερρών (2010 – 2011).
Υπήρξε μέλος της ΠΑΣΠ, της ΠΑΣΚΕ και του ΠΑΣΟΚ μέχρι το 2011. Μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και της Αυτόνομης Παρέμβασης και Συνδικαλιστικής Συνεργασίας.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
1.Η κατάσταση στο λιμανάκι στο χωριό Κερκίνη είναι άθλια και αντί για πόλο έλξης τουριστών αποτελεί δυσφήμιση για τον τόπο. Δεν θα έπρεπε να είναι στις προτεραιότητες της πολιτείας η άμεση λύση στο θέμα των αρμοδιοτήτων και η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Κερκίνης;
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η λίμνη Κερκίνη αποτελεί ένα στρατηγικής σημασίας σημείο του Νομού Σερρών κι ένα asset του τόπου μας με τρεις διαστάσεις. Αποτελεί ταυτόχρονα ένα σημαντικό αρδευτικό - αντιπλημμυρικό έργο με επίδραση στο μεγαλύτερο κομμάτι του Νομού, ένα πολύ πλούσιο σε σπάνια είδη πανίδας οικοσύστημα, αλλά κι έναν τουριστικό προορισμό αναψυχής για τη Βόρεια Ελλάδα. Επιπλέον, μαζί με το Σπήλαιο Αλιστράτης και τον Τύμβο Καστά συναποτελεί ένα τουριστικό τρίγωνο που πρέπει τα επόμενα χρόνια και με το άνοιγμα του ιστορικού μνημείου να αποτελέσει ένα από τα κύρια τουριστικά προϊόντα της περιοχής μας.
Όμως, η προστιθέμενη αξία που αυτή τη στιγμή αφήνει στο Νομό Σερρών η λίμνη Κερκίνη είναι ελάχιστη σε σχέση με τις δυνατότητες που έχει. Η αξιοποίηση της, λοιπόν, πέρα από τον αρδευτικό - αντιπλημμυρικό της ρόλο, ως μιας ατραξιόν με οικοτουριστικό ενδιαφέρον, αλλά και ως προορισμού απόδρασης από τα αστικά κέντρα θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην έξοδο του Νομού μας από την παρατεταμένη κρίση στην οποία έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια. Σκεφτείτε για παράδειγμα πως υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται στην Κερκίνη από διάφορα μέρη του κόσμου για να παρατηρήσουν και να φωτογραφήσουν τα σπάνια πουλιά. Στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητάς τους μένουν μήνες στην περιοχή, αφήνοντας χρήματα σε αυτήν. Αυτό το ρεύμα πρέπει και μπορεί να ενισχυθεί.
Αλλά, για να μπορέσει αυτός ο ευλογημένος πραγματικά τόπος να αναδείξει την ομορφιά του και να αποτελέσει οικοτουριστικό κόμβο απαιτείται πρώτα η επένδυση στις υποδομές. Σε τί κάτασταση, όμως, βρίσκονται οι υποδομές στην λίμνη και στον περιβάλλοντα αυτής χώρο;
Δεν χρειάζεται να’ ναι κάποιος ειδικός για να καταλάβει πως η εικόνα των υποδομών που περιβάλλουν τη λίμνη Κερκίνη από την ομώνυμη κοινότητα μέχρι και το Άγκιστρο παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης. Το λιμανάκι στην κοινότητα της Κερκίνης, αλλά και σε αυτή του Λιθοτόπου δεν είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, ενώ περιμετρικά της λίμνης στις ακτές της η ρύπανση είναι απωθητική. Το οδικό δίκτυο πέριξ της λίμνης είναι σε τραγική κατάσταση, τα παρατηρητήρια είναι παλιά και σε κάποια σημεία φαίνονται ετοιμόρροπα, τα χόρτα και η βλάστηση έχουν γίνει ανεξέλεγκτα, μπλοκάρουν τη θέα και εντείνουν την εικόνα εγκατάλειψης.
Είναι πολλά τα προβλήματα και θα χρειαζόταν μια ξεχωριστή συνέντευξη για το ζήτημα «Κερκίνη». Για να το κλείσω, όμως, όσο πιο περιεκτικά και εύστοχα μπορώ, το πολιτικό προσωπικό του Νομού δεν μπορεί να μένει πλέον σε ρόλο παρατηρητή αυτής της υποβάθμισης. Οφείλει να υπερβεί τους κομματικούς διαχωρισμούς και να υιοθετήσει τη λογική των συνεργειών με κύριο στόχο την εκπόνηση ενός σχεδιασμού για την συνολική ανάδειξη κι εκμετάλλευση αυτού του ξεχωριστού σε ομορφιά στολιδιού, που μπορεί να προσφέρει πολλά στον τόπο μας. Τα αρμόδια Υπουργεία μαζί με τον πρώτο και δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης, τους τοπικούς βουλευτές, πρωτίστως μαζί με τους πολίτες οφείλουν να σταθούν δίπλα δίπλα σε μια προσπάθεια για την έξοδο του Νομού Σερρών από την παρατεταμένη κρίση. Όλοι από κοινού χωρίς τα «κατόπιν ενεργειών και πρωτοβουλιών» κανενός και με κύριο στόχο την διάσωση αρχικά κι αξιοποίηση μετέπειτα μιας σημαντικής οικονομικής δυνατότητας για το Νομό
2.Στην περιοχή μας από το Νέο Πετρίτσι έως την Καστανούσα στερούνται οι κάτοικοι πολλά πράγματα που σε άλλες περιοχές εντός του Νομού είναι αυτονόητα. Πχ Δεν έχουμε κανένα Τραπεζικό κατάστημα.
Επίσης όμως ακόμα πιο σοβαρό θέμα είναι ότι δεν έχουμε σύνδεση με μέσο μαζικής μεταφορά με την πόλη των Σερρών ούτε καν με την έδρα του Δήμου. Έχουμε ένα δρομολόγιο τρένου το πρωί και ένα το βράδυ!
Δεν θα έπρεπε αυτά τα θέματα να είναι στο δημόσιο διάλογο; Δεν ακούμε ούτε καν προτάσεις.
Πράγματι, η περιοχή αυτή αποτελεί κατά κάποιο τρόπο μια περιοχή ξεκομμένη κι εγκαταλελειμμένη, χωρίς εύκολη πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, δομές υγείας, εκπαιδευτικές δομές κ.α. Είναι θέματα που έχω προσωπικά αναδείξει με παρεμβάσεις μου στη Βουλή κι έχω πρόθεση να συνεχίσω να αναδεικνύω, εφόσον ο σερραϊκός λαός μου δώσει ξανά την εντολή.
Κατάγομαι κι εγώ εξάλλου από την περιφέρεια του Νομού, από ένα χωριό που είναι σήμερα ένα βήμα πριν την οριστική εγκατάλειψή του κι έτσι γνωρίζω από πρώτο χέρι την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα χωριά των Σερρών. Ενδεικτικά ήταν εξάλλου και τα ευρήματα της απογραφής, που εμφανίζουν μείωση του πληθυσμού του Νομού κατά 30 χιλ. και πλέον κατοίκους, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ζούσε στην περιφέρεια.
Σήμερα αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα για όλους και όλες μας, να δώσουμε δηλ. τη μάχη και να συγκρουστούμε με την ερήμωση των χωριών και την εγκατάλειψη της αγροτικής παραγωγής. Γιατί δεν θεωρώ πως υπάρχει δυνατότητα αναστροφής της πορείας που έχει πάρει ο Νομός μας, χωρίς να επενδύσουμε πρώτα στην αγροτική δραστηριότητα και στα πλεονεκτήματα που διατηρεί ο Νομός μας σε αυτό τον τομέα.
Με λύπη μου, δυστυχώς, όμως, βλέπω πως δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβερνώσας παράταξης η αναγέννηση της ελληνικής επαρχίας και δη της βορειοελλαδίτικης, που βιώνει τα τελευταία χρόνια φτωχοποίηση κι ερήμωση. Δεν είναι και στις προτεραιότητες του πολιτικού προσωπικού των Σερρών, που είναι κατά κύριο λόγο προσκείμενο στην παράταξη αυτή. Η αθηνοκεντρική λογική, που έχει επικρατήσει, δεν αφήνει άλλα περιθώρια από τη δυναμική διεκδίκηση σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής με κύριο στόχο την επιστροφή του τόπου μας στην ανάπτυξη. Απαιτεί συγκρούσεις με το κέντρο, απαιτεί να γίνουμε δυσάρεστοι και πιεστικοί, ακόμη και να κατασκηνώνουμε στα Υπουργεία και στους οργανισμούς, αν χρειαστεί, μέχρι να ικανοποιήσουμε τα δίκαια αιτήματα των συμπολιτών μας. Πρωτίστως, όμως, απαιτείται ένα σχεδιασμός που θα απαντά στις ανάγκες των Σερραίων συμπολιτών μας.
Αυτό, λοιπόν, θεωρώ πως πρέπει να αποτελέσει και το ζητούμενο των ερχόμενων εκλογών, εθνικών κι αυτοδιοικητικών. Πώς θα αλλάξουμε αυτή την κατάσταση; Με ποιες πολιτικές και ποιο σχεδιασμό; Με ποια πρόσωπα; Τώρα οι κάτοικοι αυτών των περιοχών έχουν τη δυνατότητα να δώσουν μια δυναμική απάντηση στην κάλπη επιλέγοντας πλέον λύσεις στα συλλογικά προβλήματα που τους απασχολούν αλλά και πρόσωπα που θα δώσουν μάχες για αυτές τις λύσεις.
3.Θα δούμε κάποια στιγμή ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης για τον Τουρισμό στο Νομό μας; Η περιοχή μας εδώ είναι η πλέον τουριστική του Νομού αλλά δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση από την πολιτεία προς αυτή την κατεύθυνση τα τελευταια πολλα χρονια.
Όπως ανέφερα και προηγουμένως, ο σχεδιασμός δεν είναι κάτι που προκύπτει μόνο του. Απαιτείται πρώτα η ανάδειξη πολιτικών που έχουν στο επίκεντρο τους την ανάγκη για να την εκπόνηση ενός σχεδίου για την τουριστική αναβάθμιση του τόπου μας. Έπειτα πρέπει να αναδειχθούν πρόσωπα που έχουν συνείδηση αυτής της ανάγκης, που έχουν όραμα για αυτό και την όρεξη να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση. Πρέπει να αναδειχθούν πρόσωπα και πολιτικές που θα επιδιώκουν να αναμετρηθούν με αυτή την πρόκληση και να σπάσουν αυγά, όχι απλώς να διαχειριστούν την κατάσταση της παρακμής.
Ήδη αναφέρθηκα στην αξιοποίηση του τουριστικού τριγώνου του Νομού μας, του τριπτύχου Κερκίνη – Σπήλαιο Αλιστράτης – Τύμβος Καστά. Είναι αναγκαίο να διεκδικήσουμε τη λειτουργία αυτού του τριπτύχου, την ένταξη σε αυτό και άλλων προορισμών, την αναβάθμιση των υποδομών. Ας πούμε το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει, μόλις ορίσουμε αυτό ως στόχο, είναι το άνοιγμα του Τύμβου Καστά στο κοινό, κάτι που αναβλήθηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της ΝΔ κι ο λόγος έγινε κατανοητός όταν η θεομηνία του περασμένου Ιούνη οδήγησε σε κατάρρευση ένα μέρος του έργου υποστύλωσης. Έπειτα, απαιτείται η βελτίωση του οδικού δικτύου. Πρόκειται για ένα κακό δίκτυο στο μεγαλύτερο μέρος του το οποίο πρέπει να επανασχεδιαστεί και να διευκολύνει την πρόσβαση στα τρία σημεία. Ενδεικτικά, λοιπόν, στον λίγο χώρο που έχω ανέφερα δύο πολύ καίριες πρωτοβουλίες που μπορούν να οδηγήσουν στην τουριστική αναβάθμιση του Νομού.
Σε αυτό το σχεδιασμό για την τουριστική ανάπτυξη των Σερρών δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και το χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά, το οποίο πλέον δεν είναι τόσο ελκυστικό όσο άλλα χιονοδρομικά κέντρα της Δυτικής Μακεδονίας. Πρέπει να βρούμε τρόπους να το ξανακάνουμε ελκυστικό.
Κατά συνέπεια το διακύβευμα στις ερχόμενες εκλογές, εθνικές κι αυτοδιοικητικές, πρέπει να είναι ξεκάθαρο και να αφορά στην χάραξη και την υλοποίηση πολιτικών που θα δώσουν το χώρο να αξιοποιηθούν όλες οι τουριστικές δυνατότητες του Νομού. Πρόκειται για δύσκολες πολιτικές και για ένα δύσκολο δρόμο, που, όμως, οι πολίτες των Σερρών πιστεύω πως πρέπει να ακολουθήσουν για τους ίδιους και για τα παιδιά τους, που κατά κανόνα πλέον έχουν μεταναστεύσει σε άλλο σημείο της Ελλάδας ή και σε άλλη χώρα.
4.Πολλά χρόνια διαμαρτύρεται ο κόσμος για το άθλιο οδικό δίκτυο εντός και εκτός οικισμών (σε συνδυασμό με την έλλειψη ΜΜΜ το πρόβλημα γίνεται εκρηκτικό καθώς είναι σαν αποκλεισμένη η περιοχή μας) και για τα προβλήματα του ΚΥ Ροδόπολης.
Έχουμε ανάγκη από λύσεις. Δεν θα μπορούσαν να βοηθήσουν διάφορα προγράμματα Ευρωπαϊκά που θα τα «τρέξουν» οι φορείς του τόπου με την βοήθεια των Βουλευτών ώστε να ξεπεράσουμε τα γραφειοκρατικά προβλήματα;
Οι υποδομές αποτελούν πολύ σημαντικό παράγοντα για το επίπεδο ζωής και κατ’ επέκταση για την παραμονή των κατοίκων στον τόπο τους, ενώ τα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι το αναγκαίο μέσο για την υλοποίηση κάθε σχεδιασμού σε αυτόν τον τομέα. Χωρίς αυτά δεν πάμε πουθενά. Όμως, η ενεργοποίησή τους πρέπει να’ ναι πραγματική και αποτελεσματική. Τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ και οι τοπικοί βουλευτές μας συνήθισαν σε μια εύκολη τακτική δημοσιευμάτων για έγκριση πιστώσεων για μια σειρά έργα από τα οποία δυστυχώς δεν είδαμε σχεδόν τίποτα. Το οδικό δίκτυο, για παράδειγμα, του Νομού σε πάρα πολλά σημεία και μάλιστα κομβικής σημασίας θυμίζει χώρες του λεγόμενου αναπτυσσόμενου κόσμου. Ακόμη και μέσα στην πόλη των Σερρών, οι δρόμοι είναι σε κακή κατάσταση, παρά την έγκριση χρηματοδοτήσεων εδώ και χρόνια.
Το ίδιο βλέπουμε σε μια σειρά άλλων υποδομών που μένουν εγκαταλελειμμένες και παρακμάζουν χρόνο με το χρόνο. Κι αυτό είναι λυπηρό. Γιατί τουλάχιστον αυτή την τετραετία ο τέως Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, ο Κώστας Καραμανλής, είναι βουλευτής Σερρών κι είχε τη δυνατότητα να έχει άμεση γνώση της κατάστασης. Κι όμως τα αποτελέσματα είναι αυτά που βλέπουμε καθημερινά.
Εν τω μεταξύ είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως ο Νομός Σερρών απουσιάζει σχεδόν καθολικά από το Ταμείο Ανάκαμψης, ένα εργαλείο που θα μπορούσε να εξασφαλίσει κάποιους πόρους για την χρηματοδότηση αναγκαίων έργων για την περιοχή. Απουσιάζει, επίσης, από το πρόγραμμα «Υδωρ 2.0» για τα αρδευτικά έργα, ενώ μόλις πριν λίγο καιρό ανακοινώθηκε η ένταξη κάποιων αρδευτικών στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020, του οποίου την επάρκεια προς πλήρη χρηματοδότηση των παραπάνω έργων δεν γνωρίζουμε.
Γενικώς, ανακοινώθηκαν πολλά εκατομμύρια για τις υποδομές του Νομού Σερρών, αλλά στο δια ταύτα δεν είδαμε τίποτα ακόμη. Κι αυτό ο Σερραίος πολίτης το ζει καθημερινά σε όλες τις γωνιές του Νομού. Όπως ζει και την γενικότερη παρακμή της ζωής σε αυτόν τον τόπο.
Αναφορικά με τις δομές υγείας, επίσης, η κατάσταση είναι απογοητευτική. Μόνο για αυτό το κομμάτι έχω κάνει δεκάδες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και τοποθετήσεις. Με το Κέντρο Υγείας της Ροδόπολης μάλιστα έχω ασχοληθεί ιδιαιτέρως μαζί και με τη Νομαρχιακή Επιτροπή Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, αναδεικνύοντας το πρόβλημα που αντιμετωπίζει με το ασθενοφόρο, το προσωπικό, τις υποδομές, με το γεγονός πως ένα μεγάλο μέρος του Νομού μένει ουσιαστικά χωρίς ιατρική κάλυψη. Σε αυτή την κατεύθυνση το Κέντρο Υγείας επισκέφτηκε και ο πρώην Υπουργός Υγείας και νυν τομεάρχης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός. Οι παρεμβάσεις αυτές, όμως, δυστυχώς δεν βρήκαν ευήκοα ώτα, παρά το γεγονός πως υπήρξε και θάνατος πολίτη, εξαιτίας της αδυναμίας να παρέμβει εγκαίρως ασθενοφόρο.
Αυτά, όπως είπα και νωρίτερα, πρέπει να βαρύνουν κυρίαρχα στην επιλογή των πολιτών για το προσωπικό που θα κληθεί να τους εκπροσωπήσει σε Βουλή, Περιφέρεια και Δήμους. Τώρα δίνεται στους Σερραίους και τις Σερραίες μια πολύ σημαντική ευκαιρία να στείλουν ένα μήνυμα πως πρέπει να μπει τέλος σε αυτή την διαρκή υποβάθμιση της ζωής τους. Να αναδείξουν ανθρώπους φρέσκους, ορεξάτους, με γνώσεις, με όρεξη για δουλειά, με αγάπη για τον τόπο τους που θα εργαστούν στην κατεύθυνση του απεγκλωβισμού από το τέλμα που έχει βυθιστεί ο τόπος μας. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν κι αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση. Υπάρχει μόνο ο δρόμος της διεκδίκησης και της δουλειάς, της ειλικρινούς σχέσης με τον πολίτη και της υπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος, του συλλογικού συμφέροντος των Σερραίων πολιτών· ο δρόμος στον οποίο πορεύτηκα κι επιθυμώ να πορευτώ και στη συνέχεια.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου