Αίτηση για χωριστή δήλωση συζύγων, έως 28η Φεβρουαρίου




Εκπνέει σε λίγες ημέρες η προθεσμία για την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης για την υποβολή χωριστών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των συζύγων. Συγκεκριμένα η αίτηση υποβάλλεται μέχρι την Πέμπτη 28η Φεβρουαρίου 2019, μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής στον διαδικτυακό τόπο www.aade.gr, στο σύνδεσμο: https://www.aade.gr/polites/eisodema/gnostopoiese-choristes-deloses, είτε με τους  κωδικούς πρόσβασης του φορολογουμένου, είτε  μέσω  εξουσιοδοτημένου λογιστή – φοροτεχνικού και μπορεί να γίνει μονομερώς, χωρίς να απαιτείται η συγκατάθεση του άλλου συζύγου.
Μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής, δεν είναι δυνατή η ανάκληση της δήλωσης και η υποβολή κοινής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Η ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή γνωστοποίησης της επιλογής για υποβολή χωριστής δήλωσης θα παραμείνει διαθέσιμη και μετά την 28η Φεβρουαρίου 2019 και μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της εμπρόθεσμης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, αποκλειστικά για τους φορολογούμενους που συνάπτουν ή δηλώνουν γάμο μετά τις 28/2/2019.
Πρέπει να τονιστεί ότι η επιλογή της υποβολής ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης θα πρέπει να γίνει με σύνεση από τους φορολογουμένους και αφού πρώτα σταθμίσουν τα οφέλη αλλά και τους πιθανούς κινδύνους που θα προκαλέσει και σε κάθε περίπτωση μετά από συζήτηση με τον φοροτεχνικό τους, ο οποίος γνωρίζει και την φορολογική τους κατάσταση.
Κίνητρα και πιθανοί κίνδυνοι. 
Κίνητρο θα είναι για πολλούς ότι αν ο ένας σύζυγος  χρωστάει μεγάλο χρηματικό ποσό εφορία, ο άλλος θα εισπράττει κανονικά την επιστροφή φόρου που τυχόν θα προκύψει και δεν θα την χάνει λόγω συμψηφισμού. Αυτό όμως θα αντιμετωπιστεί με το ατομικό εκκαθαριστικό σημείωμα του φόρου εισοδήματος, για όλους τους φορολογουμένους ανεξαρτήτως εάν υποβάλλουν ξεχωριστά δήλωση ή όχι.
Παγίδες ενδεχομένως όμως να προκύψουν από τα τεκμήρια και αυτό γιατί σε περίπτωση ξεχωριστής δήλωσης:
Α)Τα τεκμήρια θα καλύπτονται από το ατομικό εισόδημα αποκλειστικά  και όχι από το εισόδημα του άλλου συζύγου
Β) Το ελάχιστο τεκμήριο του κάθε συζύγου καθορίζεται ατομικά στα 3.000 ευρώ για τον καθέναν, ενώ για το ζευγάρι συνολικά αυξάνεται στις 6.000 ευρώ, αντί για 5.000 ευρώ που ισχύει για τους έγγαμους.
Γ) Δεν θα μπορεί να επικαλεστεί ανάλωση κεφαλαίου ο ένας σύζυγος από τα δηλωθέντα εισοδήματα παρελθόντων ετών του άλλου συζύγου.
Επίσης σε περίπτωση ατομικής επιχείρησης χάνεται το δικαίωμα μεταφοράς της ζημιάς όταν προκύπτει  διαφορά τεκμηρίων. Άλλος σημαντικός κίνδυνος προκύπτει, από τις δαπάνες για το χτίσιμο του αφορολογήτου που θα γίνεται ατομικά και όχι οικογενειακά με μεταφορά από τον άλλο σύζυγο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περιηγηση τρουφας στα Ανω Πορροια

Πότε έκλεισε το παλιό κατάστημα της οικογένειας Φυντανίδη πριν τη μεταφορά του στην πλατεία της Ροδοπολης;

"Ερώτηση για την Σιδηροδρομική σύνδεση της περιοχής μας κατατέθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από περιφερειακή παράταξη. Διαβάστε αναλυτικά"