Το Rodopolisblog στο κοινοπολιτειακό μνημείο της Δοϊράνης



Στην περιοχή δεσπόζει το μνημείο που δημιουργήθηκε προς τιμήν της μάχης της Δοϊράνης, καθώς και άλλα αξιοθέατα.

Το Μνημείο που αποτελεί ορόσημο στην περιοχή, βρίσκεται σε αυτό που ονομαζόταν κάποτε Αποικιακός Λόφος και φαίνεται από μακριά.



Το Μνημείο της Δοϊράνης το οποίο βρίσκεται κοντά στο νεκροταφείο, εξυπηρετεί διπλό σκοπό. Πρώτο μνημονεύει τη μάχη της Βρετανικής Δύναμης της Θεσσαλονίκης και δεύτερο, τους πέραν των 2.000 στρατιωτών της Κοινοπολιτείας, που έχασαν τη ζωή τους στη Μακεδονία και των οποίων οι τάφοι είναι άγνωστοι.




Στο λόφο επάνω από το χωριό της Δοϊράνης διακρίνεται εύκολα το Μνημείο Πεσόντων, χτισμένο στη μνήμη των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στις φονικές συγκρούσεις κατά το 1913 μεταξύ Ελλήνων και Βουλγάρων και κατά το διάστημα 1916-1918, στα πλαίσια της πρώτης παγκόσμιας σύρραξης.



Το μνημείο σχεδιάστηκε από τον Sir Robert Lorimer με γλυπτά από τον Walter Gilbert. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν από τον Sir George Macdonogh στις 25 Σεπτεμβρίου 1926.




Ένας οβελίσκος με δύο λιοντάρια και τέσσερις στήλες με τα ονόματα των πεσόντων αποτελεί το Ηρώο προς τιμήν των 10.700 Βρετανών στρατιωτών και αξιωματικών που σκοτώθηκαν εδώ.




Το Σεπτέμβριο του 1918 στην περιοχή της Δοϊράνης έλαβαν χώρα σειρά από μάχες του α' Παγκοσμίου Πολέμου και των Βαλκανικών Πολέμων. Στην εν λόγω μάχη Βρετανοί και Έλληνες στρατιώτες αντιμετώπισαν τον Βουλγαρικό στρατό. Οι Βρετανοί ανήγειραν ένα μνημείο στην περιοχή και φρόντισαν τους νεκρούς τους.



Το μνημείο είναι μόνιμα ανοιχτό και μπορεί να το επισκεφτεί κανείς οποιαδήποτε ώρα.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περιηγηση τρουφας στα Ανω Πορροια

Πότε έκλεισε το παλιό κατάστημα της οικογένειας Φυντανίδη πριν τη μεταφορά του στην πλατεία της Ροδοπολης;

Η ΓΑΙΑΟΣΕ θέλει να διαχειριστεί το άχρηστο τροχαίο υλικό, την αναμένουμε και Ροδόπολη ;